* * *

* * *

* * * - Басейни с овална форма * * * - Басейни с кръгла форма * * * - Басейни тип осмица * * * - Басейни Styropool * * * - Басейни от дърво * * * - Модулни басейни

* * *

* * *

* * *

оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане
Вашата
Кошница
0 продукта
за 0.00 лв

Басейни без хлор - методи за безхлорно третиране на водата в басейна

Стандартният метод за поддръжка на водата в басейна е с помощта на химически субстанции като хлор, коагуланти, алгициди и др.  Повечето от тези химикали са токсични и вредни за здравето на човека.  Хлорните продукти, които се използват най – често за дезинфекция на водата в басейна, се изпаряват  изключително бързо, буквално за няколко дни. Затова е необходимо постоянно да слагате хлорни таблетки във водата на басейна.

За да предотвратят бързото разпадане на хлора, производителите на хлорни продукти добавят към него консерванти и други химикали. Въпреки че са в много малко количество, тези консерванти са токсични, защото се натрупват във водата. В резултат на постоянното добавяне на хлор във водата количеството на консервантите се увеличава и ако водата в басейна не се сменя много често, има опасност  те да навредят на човешкия организъм.

Неприятен страничен ефект от използването на хлорни продукти за дезинфекция на водата в басейна е, че хлорът има свойството да се свързва с азота, съдържащ се в човешката урина, пот и в някои козметични кремове, като образува хлорамини.  Те причиняват неприятната миризма на хлор, която е типична за много басейни в България.  Също така хлорамините предизвикват дразнене и зачервяване на очите и кожата.

 

В днешно време са разработени значително по – здравословни методи за дезинфекция на водата, при които използването на хлор и други химикали е сведено до минимум.

Предимствата на тези системи за дезинфекция са следните:

 • Постига се чиста вода без използването на химикали
 • Предотвратява се неприятния мирис на хлор и зачервяването на очите
 • Възможност за автоматизация на целия процес дезинфекция на водата в басейна, което ви спестява много време и работа
 • Предсказуемост на разходите, тъй като отпада нуждата от постоянно закупуване на химически препарати за поддръжка на водата в басейна 
 

Най – известните методи за дезинфекция на водата в басейна, които напълно или отчасти заместват използването на хлор, са солна електролиза, дезинфекция чрез минерали и UV – дезинфекция.

 

Солната електролиза е процес, при който с помощта на електрическа енергия се предизвиква химична реакция, в резултат  на която се образува хлор. За целта е необходимо към водата на басейна да се добави минимално количество сол, около 4 гр. на един литър вода. Химичното наименование на солта е натриев хлорид, който чрез процеса солна електролиза се разпада на своите съставни части натрий и хлор. Полученият по този начин хлор започва да действа моментално като мощен дезинфектант. Впоследствие останалите натриеви йони се свързват отново с хлора за да се образува солта, от която са произлезли. Така солната електролиза представлява един затворен кръговрат.

 

Предимства на системата за солна електролиза:

 • напълно се избягва  използването и складирането на хлорни продукти
 • процесът на дезинфекция протича напълно автоматично, което облекчава много усилията по поддръжка на басейна. Това е голямо предимство за басейни, които не могат да се поддържат постоянно
 • няма го неприятният мирис на хлор около басейна, който е типичен за басейните поддържани с хлор
 • и още едно предимство, което е типично само за басейните, които са оборудвани със система за солна електролиза:  леко солената вода съдържа минерали и химични елементи, които са много благоприятни за човешкото тяло. Подобрява се кръвооросяването, стяга се съединителната тъкан и кожата става по – нежна. 
 

Недостатъци:

 • Солената вода е изключително агресивна към неблагородни метали и предизвиква корозия. Затова в такъв случай трябва да се използва само неръждаема стомана от вида V4A.

 

Дезинфекцията чрез минерали представлява капсула, в която се съдържат сребърни и медни йони. Минералите се свързват към кръговрата на водата чрез филтърната система на басейна. Така сребърните и медни йони попадат във водата на басейна и започват да действат като дезинфектанти елиминирайки всякакви микроорганизми като бактерии, водорасли идр. Например водораслите се елиминират като им се отнема способността да извършват фотосинтеза.

Свързването на медните и сребърни йони с бактериите и водораслите има още един положителен ефект: размерът на частиците се увеличава и те могат да бъдат поети от филтърната система и съответно биват филтрирани.

Системата може да намали количеството на използвания хлор с около 70 %, но не може да го замести напълно. 

 

 Предимства:

 • медните йони предотвратяват появата на водорасли
 • сребърните йони унищожават бактериите
 • няма мирис
 • не се влияе от температурата на водата в басейна
 • лесен монтаж

 

Важно е да не се бърка системата за дезинфекция с минерали и йонизаторът. Разликата между тях е, че йонизаторът се нуждае от електрическа енергия.

Системата за дезинфекция чрез минерали притежава пълнител, който се сменя веднъж на всеки 6 месеца. Ако ползвате басейна само през летните месеци, тогава ще е необходимо веднъж годишно да го сменяте. Цената му е около 180 лв.

 

Система за UV – дезинфекция

 

Системата за UV – дезинфекция се състои от специална лампа, която произвежда ултравиолетови лъчи с дължина  на вълната 253,7 нанометъра.  Известно е, че ултравиолетовите лъчи с дължина на вълната между 200 и 300 нанометъра имат свойството да унищожават болестотворни бактерии и микроорганизми.

Ултравиолетовите лъчи унищожават всякакви микроорганизми и бактерии като им нарушават функцията за възпроизвеждане. Този процес се извършва в самата UV – лампа.

Системата се монтира след пясъчния филтър, в така наречения поток за чиста вода. С помощта на филтърната помпа водата се изтласква под налягане към UV – лампата, където протича процесът на дезинфекция, след което пречистената вода продължава към басейна.

Предимства:

 •  Предотвратява образуването на хлорамини ( отпадъчен продукт, който се образува в резултат на реакцията на хлорните продукти с човешката урина)
 • За разлика от хлора не предизвиква възпаление на кожата и очите
 • Системата щади околната среда
 • Намалява използването на хлор и други химикали до 80%
 • Компактна система с лесен монтаж
 • Не се влияе от стойностите на pH ( киселинността), за разлика от хлора, който губи ефективността си, ако PH не е в допустимите норми
 • Изгодна цена и ниски разходи за експлоатация и поддръжка 
 

Трите гореописани системи за дезинфекция на водата в басейна могат да се комбинират за постигането на отлична хигиена на водата при същевременно използване на минимални количества хлорни и други химични препарати.