* * *

* * *

* * * - Басейни с овална форма * * * - Басейни с кръгла форма * * * - Басейни тип осмица * * * - Басейни Styropool * * * - Басейни от дърво * * * - Модулни басейни

* * *

* * *

* * *

оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане
Вашата
Кошница
0 продукта
за 0.00 лв

Термопомпа за басейн - как да изберете подходяща термопомпа за вашия басейн

Практиката показва, че термопомпите за басейн са един ефективен и икономичен начин за затопляне на водата в басейна. Термопомпата изразходва 80% енергия от въздуха и 20% електрическа енергия.

Имайки предвид голямото предлагане на термопомпи за басейн в интернет, би било добре да знаете по какви признаци да сравнявате различните модели термопомпи, защото ако гледате само цената, може да направите грешен избор.

Основно значение при сравнението на показателите имат отдаваната ( отоплителна) мощност и Коефициентът на полезно действие (КПД).

Отдаваната мощност се измерва в киловати и показва количеството енергия, което термопомпата отдава на водата в басейна. Тя се влияе от температурата на въздуха, температурата на водата и влажността на въздуха.

Коефициентът на полезно действие ( КПД) е съотношението между отдадената на водата в басейна топлинна енергия и изразходената електрическа енергия. Например КПД със стойност 5 показва, че за 1 киловат изразходена електрическа енергия термопомпата отдава на водата в басейна пет пъти повече топлинна енергия. Колкото по – голям е КПД толкова по – ефективна е термопомпата. Коефициентът на полезно действие зависи от температурата на въздуха, температурата на водата и влажността на въздуха.

При сравнението на отдаваната мощност и КПД при различни термопомпи е важно да се сравняват стойностите им при еднакви условия, тоест при еднаква температура на въздуха и водата и при еднаква влажност на въздуха.

Прието е коефициентът на полезно действие и отдаваната мощност да се сравняват при температура на въздуха 15 °C и температура на водата 24 °C.

Имайте предвид това когато разглеждате различни термопомпи, защото някои търговци не упоменават в описанията на уредите при каква температура на водата и въздуха важи тяхната отоплителна мощност и КПД.

Друг важен параметър, на който трябва да се обърне внимание при избора на термопомпа е шума, който тя предизвиква. Този показател също е много важен, защото знаете колко е неприятно  да чувате постоянно как работи даден уред. С времето шумът започва да ви дразни. Шумната термопомпа може да ви създаде проблеми със съседите, ако е монтирана в близост до съседен имот.

При термопомпите шумът се измерва или непосредствено до уреда или на 10 м разстояние от него. Термопомпа с ниско ниво на шум е със стойност 33 dB(A) на 10 м от уреда. Когато сравнявате термопомпи винаги се интересувайте за нивото на шума и на какво разстояние е измерен.

 

В зависимост от минималната температура, до която могат да работят, термопомпите могат да бъдат за целогодишна или сезонна употреба. По – евтините модели работят до минимална температура +7°C или + 3°C. Термопомпите, които целогодишно отопляват басейн, работят до минимална температура на въздуха - 15 °C.

Изпарителят на термопомпата поема топлинната енергия от въздуха, а кондензаторът я отдава на водата в басейна. При ниски температури на въздуха изпарителят може да замръзне, което нарушава неговата работа.

Размразяването на изпарителя се извършва по два начина:

  • Размразяване с вентилатор :  Термопомпата спира да работи. Вентилаторът се включва ( при температура на въздуха по – висока от +7°C) и използвайки все още топлия въздух размразява изпарителя по естествен път. По – евтините термопомпи, които се използват за периода от май до септември, се размразяват по този начин.
  • Размразяване чрез обръщане цикъла на работа на термопомпата: При този метод на размразяване топлината на водата от басейна се използва за размразяване на изпарителя. Тази техника позволява използването на термопомпата при температури на въздуха до - 10°C, - 15°C, което е подходящо за басейни за по – дълга или целогодишна употреба.

 

За топлообменника на термопомпата е важно да знаете, че е по – добре той да е титанов. Само термопомпи с титанов топлообменник могат да се използват при басейни, които се дезинфицират със солна електролиза. За солната електролиза е необходимо да се сложи известно количество сол във водата ( от 3 мг до 5 мг/л).

След като знаете на кое да обърнете внимание при сравняването на няколко термопомпи за басейн, ще можете много по – лесно да направите вашия избор на подходяща термопомпа.

Така няма да позволите на некоректни търговци да ви продадат термопомпа за басейн, която няма да ви върши работа.