* * *

* * *

* * * - Басейни с овална форма * * * - Басейни с кръгла форма * * * - Басейни тип осмица * * * - Басейни Styropool * * * - Басейни от дърво * * * - Модулни басейни

* * *

* * *

* * *

оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане
Вашата
Кошница
0 продукта
за 0.00 лв

Отопление на басейн - системи за затопляне на водата в басейна

Ако искате да ползвате басейна и в по – студено време или ако искате да удължите сезона на къпане, е добре да помислите за инсталирането на система за отопление на басейна.

Препоръчителната температура на водата в басейна е около 28°C. Има басейни, в които се поддържа по – ниска температура. Тези басейни се използват за активно плуване. А басейните, в които температурата на водата се поддържа  постоянно над 32°C, се използват за рехабилитация и терапия.

Важно е да се знае, че без значение каква система за затопляне на водата ще изберете, задължително трябва да си осигурите  соларно/термично покривало. Без това покривало  няма да постигнете добри резултати и ще прахосвате много топлинна енергия на вятъра.

Съществуват четири вида системи за затопляне на водата в басейна: соларни колектори или абсорбатори, електрически нагреватели,  термопомпи  тип „въздух – вода“ и топлообменници.

За да определите кой метод отговаря на Вашите нужди, е необходимо да знаете водния обем на басейна, в рамките на кои месеци от годината ще се ползва басейна и желаната температура на водата.

Изборът на система за отопление на водата в басейна зависи и от източника  на топлинна енергия, който смятате да използвате.

Термопомпата тип „въздух – вода“, електрическият нагревател и соларните абсорбатори са автономни системи, които директно са свързани към басейна.

Докато топлообменникът се нуждае от допълнителен източник на топлина, например централно парно, соларни колектори.

 

 По – долу ще Ви покажем предимствата и недостатъците на всяка една от системите за затопляне на водата в басейна.

 

Термопомпа тип „въздух – вода“

Предимства:

 • Икономична – 80% от енергията е безплатна ( от въздуха)
 • Има модели за целогодишно ползване
 • С най – добър коефициент на полезно действие ( КПД)

 

Недостатъци:

 • Висока покупна цена

 

Електрически нагревател

 

Предимства:

 • Ниска покупна цена
 • Бързо затопля
 • Лесен монтаж
 

Недостатъци:

 • Висок разход на ел.енергия
 • Монтаж само на закрито
 • Нисък коефициент на полезно действие (КПД)

 

 

Топлообменник

 Предимства:

 • Достъпна цена
 • Съществуват два модела – пластинчат и тръбен топлообменник
 • Съвместим с всички модели локално парно

 

Недостатъци:

 • Разходът зависи от вида на основния топлинен източник
 • Монтаж на закрито, в близост до  основния топлоизточник
 • Сложен монтаж

 

 

 

Соларни колектори:

Предимства:

 • Използват безплатна слънчева енергия

 

Недостатъци:

 • Необходим е топлообменник, който се свързва към централното парно

 

Соларни абсорбатори:

 Предимства:

 • Използват безплатна слънчева енергия
 • Свързани са директно към басейна

 

Недостатъци:

 • Заемат голяма площ – минимум ½ от водната площ на басейна

 

В последно време термопомпите започнаха да стават все по – популярни, благодарение на своята висока ефикасност и икономичност.

От техническа гледна точка термопомпата представлява хладилник с тази разлика, че термопомпата използва топлината за да затопля водата в басейна. Термопомпата поема топлината от въздуха и я предава на водата в басейна чрез монтиран в нея топлообменник.

Повечето термопомпи работят при минимална температура на въздуха от +5 °C. Има модели, които работят и при по – ниски температури, например минус 10 °C. Те се използват за отопление на басейни, които се използват целогодишно.

 

Какъв разход на електроенергия има термопомпата? 

Пример: Имаме басейн с вместимост 40 куб.м. Искаме да повишим градусите на водата с 10°C в продължение на 40 часа. Термопомпата, която използваме, е с отоплителна мощност 10 kW. Коефициентът на полезно действие ( КПД) на термопомпата е 4,6.

В такъв случай разходът на електроенергия на термопомпата ще е 2,2 kW. Tази стойност се получи по следния начин: 10 кW (отоплителна мощност) : 4,6 (КПД) = 2,2 кW.

В момента (02.2015 г) един киловатчас електроенергия в България е на стойност 0,13837 лв ( дневна тарифа).

Получава се следното пресмятане: 0,13837 лв. х 2,2 kW х 40 часа = 12,18 лв. За тази сума ще затоплим басейн с вместимост 40 м3 с 10°C в продължение на 40 часа.

Тази сума се получава в случай, че температурата на въздуха е 15 °C. Ако температурата е над 20 °C, КПД на термопомпата ще се увеличи и съответно разходът на ел. енергия ще падне.

 

 Какво представлява Коефициентът на полезно действие или КПД?

 

КПД  представлява съотношение между топлинната енергия, която термопомпата отдава на басейна и енергията, която тя изразходва. Колкото по – голям е КПД, толкова  по – ефективна е термопомпата и толкова по – малки сметки за ел. енергия ще получавате.

Качествените термопомпи имат КПД 4 или 5, което означава, че за един изразходен киловатчас ел. енергия те отдават 4 или 5 пъти повече топлинна енергия на водата в басейна.

Важно е да се има предвид при каква температура на въздуха термопомпата постига КПД 4 или 5. Повечето производители указват КПД на термопомпите си при температура на въздуха 15 °C. Имайте го предвид това, когато сравнявате термопомпи, защото някой търговец може да ви подведе, като ви каже КПД  при температура на въздуха 24°C.

 

Избор на термопомпа

 Както при избора на пясъчна филтърна система така и при избора на термопомпа е добре да се избере по – мощен модел за да се гарантира качествено затопляне на водата в басейна.  По – мощната термопомпа ще затопля водата по – бързо и ще постига още повече икономия на ел. енергия.

 

 В таблицата по – долу са показани приблизителни препоръки при избора на термопомпа в зависимост от вместимостта на басейна.

 

           Вместимост на басейна

kW отоплителна мощност на термопомпа

                      30 – 40 куб.м

  мин. 9 кW отоплителна мощност

                      40 – 60 куб.м.

  мин. 12 kW отоплителна мощност

                      50 – 80 куб.м. 

  мин. 16 kW отоплителна мощност

 

Когато сравнявате стойностите на термопомпи за да изберете най – подходящата, е важно да сравнявате при еднакви условия, тоест при еднаква температура на въздуха и температура на водата.

Отоплителната мощност представлява енергията, която термопомпата отдава на водата в басейна. Тази енергия зависи от температурата на въздуха, температурата на водата и от влажността на въздуха.

Другата важна стойност е КПД, за който обяснихме по – горе.

Бъдете нащрек, ако видите термопомпи за басейн със съмнително ниски цени. Има няколко основни показателя, по които можете да сравните няколко термопомпи наведнъж. В статията ни " Термопомпа за басейн - как да изберете подходяща термопомпа за вашия басейн" ще разберете как.

 

Колко часа на ден трябва да работи термопомпата? 

Термопомпата е свързана директно с филтърната система. Когато тя работи, работи и термопомпата. За да се получи добър ефект от термопомпата, филтърната система трябва да работи поне 12 часа на ден.

Добре е да се следва следната формула: желаната температура на водата : 2 или например 28°C : 2 = 14 часа/ден.

 

 

Къде може да се монтира термопомпата?

 Изборът на подходящо място за монтаж е много важен, защото термопомпата поема и отдава огромно количество въздух. Затова е задължително тя да се монтира на открито, като пред нея трябва да има поне 5 м. свободно пространство.

Термопомпата се свързва към кръговрата на водата от басейна като се монтира след филтърната система.

За да се подготви за зимата, водата от термопомпата се източва и  тя се покрива с покривало.

Качествените термопомпи притежават титанови топлообменници, които издържат без проблеми наличието на хлор, бром, озон или сол във водата.