* * *

* * *

* * * - Басейни с овална форма * * * - Басейни с кръгла форма * * * - Басейни тип осмица * * * - Басейни Styropool * * * - Басейни от дърво * * * - Модулни басейни

* * *

* * *

* * *

оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане оборудване-на-басейни-сглобяеми-басейни-басейни-за-вграждане
Кошница
0 продукт/а за 0.00 лв
Към кошницата
Продукти
Защо да изберете нас
 • Ще отговорим на запитването Ви в рамките на 24 часа, а в повечето случаи и по – бързо
 • Предоставяме 5 – годишна гаранция на монтажа на басейна
 • Възможност за разсрочено плащане на нашите продукти
 • Извършваме строителните и монтажни работи с наши обучени служители, без да ползваме външни услуги
Клиентите за нас
"Здравейте, Както вече няколко пъти Ви писах, ние сме много доволни от басейна си. Вие абсолютно адекватно ни консултирахте какъв да е басейна, как да го отопляваме и от какъв материал да е, за което особено Ви благодарим. Термопомпата беше едно решение, за което не бяхме сигурни, но се оказа ...
Хотел "Тодорини Къщи", Копривщица

Басейни без хлор - методи за безхлорно третиране на водата в басейна

Стандартният метод за поддръжка на водата в басейна е с помощта на химически субстанции като хлор, коагуланти, алгициди и др.  Повечето от тези химикали са токсични и вредни за здравето на човека.  Хлорните продукти, които се използват най – често за дезинфекция на водата в басейна, се изпаряват  изключително бързо, буквално за няколко дни. Затова е необходимо постоянно да слагате хлорни таблетки във водата на басейна.

За да предотвратят бързото разпадане на хлора, производителите на хлорни продукти добавят към него консерванти и други химикали. Въпреки че са в много малко количество, тези консерванти са токсични, защото се натрупват във водата. В резултат на постоянното добавяне на хлор във водата количеството на консервантите се увеличава и ако водата в басейна не се сменя много често, има опасност  те да навредят на човешкия организъм.

Неприятен страничен ефект от използването на хлорни продукти за дезинфекция на водата в басейна е, че хлорът има свойството да се свързва с азота, съдържащ се в човешката урина, пот и в някои козметични кремове, като образува хлорамини.  Те причиняват неприятната миризма на хлор, която е типична за много басейни в България.  Също така хлорамините предизвикват дразнене и зачервяване на очите и кожата.

 

В днешно време са разработени значително по – здравословни методи за дезинфекция на водата, при които използването на хлор и други химикали е сведено до минимум.

Предимствата на тези системи за дезинфекция са следните:

 • Постига се чиста вода без използването на химикали
 • Предотвратява се неприятния мирис на хлор и зачервяването на очите
 • Възможност за автоматизация на целия процес дезинфекция на водата в басейна, което ви спестява много време и работа
 • Предсказуемост на разходите, тъй като отпада нуждата от постоянно закупуване на химически препарати за поддръжка на водата в басейна 
 

Най – известните методи за дезинфекция на водата в басейна, които напълно или отчасти заместват използването на хлор, са солна електролиза, дезинфекция чрез минерали и UV – дезинфекция.

 

Солната електролиза е процес, при който с помощта на електрическа енергия се предизвиква химична реакция, в резултат  на която се образува хлор. За целта е необходимо към водата на басейна да се добави минимално количество сол, около 4 гр. на един литър вода. Химичното наименование на солта е натриев хлорид, който чрез процеса солна електролиза се разпада на своите съставни части натрий и хлор. Полученият по този начин хлор започва да действа моментално като мощен дезинфектант. Впоследствие останалите натриеви йони се свързват отново с хлора за да се образува солта, от която са произлезли. Така солната електролиза представлява един затворен кръговрат.

 

Предимства на системата за солна електролиза:

 • напълно се избягва  използването и складирането на хлорни продукти
 • процесът на дезинфекция протича напълно автоматично, което облекчава много усилията по поддръжка на басейна. Това е голямо предимство за басейни, които не могат да се поддържат постоянно
 • няма го неприятният мирис на хлор около басейна, който е типичен за басейните поддържани с хлор
 • и още едно предимство, което е типично само за басейните, които са оборудвани със система за солна електролиза:  леко солената вода съдържа минерали и химични елементи, които са много благоприятни за човешкото тяло. Подобрява се кръвооросяването, стяга се съединителната тъкан и кожата става по – нежна. 
 

Недостатъци:

 • Солената вода е изключително агресивна към неблагородни метали и предизвиква корозия. Затова в такъв случай трябва да се използва само неръждаема стомана от вида V4A.

 

Дезинфекцията чрез минерали представлява капсула, в която се съдържат сребърни и медни йони. Минералите се свързват към кръговрата на водата чрез филтърната система на басейна. Така сребърните и медни йони попадат във водата на басейна и започват да действат като дезинфектанти елиминирайки всякакви микроорганизми като бактерии, водорасли идр. Например водораслите се елиминират като им се отнема способността да извършват фотосинтеза.

Свързването на медните и сребърни йони с бактериите и водораслите има още един положителен ефект: размерът на частиците се увеличава и те могат да бъдат поети от филтърната система и съответно биват филтрирани.

Системата може да намали количеството на използвания хлор с около 70 %, но не може да го замести напълно. 

 

 Предимства:

 • медните йони предотвратяват появата на водорасли
 • сребърните йони унищожават бактериите
 • няма мирис
 • не се влияе от температурата на водата в басейна
 • лесен монтаж

 

Важно е да не се бърка системата за дезинфекция с минерали и йонизаторът. Разликата между тях е, че йонизаторът се нуждае от електрическа енергия.

Системата за дезинфекция чрез минерали притежава пълнител, който се сменя веднъж на всеки 6 месеца. Ако ползвате басейна само през летните месеци, тогава ще е необходимо веднъж годишно да го сменяте. Цената му е около 180 лв.

 

Система за UV – дезинфекция

 

Системата за UV – дезинфекция се състои от специална лампа, която произвежда ултравиолетови лъчи с дължина  на вълната 253,7 нанометъра.  Известно е, че ултравиолетовите лъчи с дължина на вълната между 200 и 300 нанометъра имат свойството да унищожават болестотворни бактерии и микроорганизми.

Ултравиолетовите лъчи унищожават всякакви микроорганизми и бактерии като им нарушават функцията за възпроизвеждане. Този процес се извършва в самата UV – лампа.

Системата се монтира след пясъчния филтър, в така наречения поток за чиста вода. С помощта на филтърната помпа водата се изтласква под налягане към UV – лампата, където протича процесът на дезинфекция, след което пречистената вода продължава към басейна.

Предимства:

 •  Предотвратява образуването на хлорамини ( отпадъчен продукт, който се образува в резултат на реакцията на хлорните продукти с човешката урина)
 • За разлика от хлора не предизвиква възпаление на кожата и очите
 • Системата щади околната среда
 • Намалява използването на хлор и други химикали до 80%
 • Компактна система с лесен монтаж
 • Не се влияе от стойностите на pH ( киселинността), за разлика от хлора, който губи ефективността си, ако PH не е в допустимите норми
 • Изгодна цена и ниски разходи за експлоатация и поддръжка 
 

Трите гореописани системи за дезинфекция на водата в басейна могат да се комбинират за постигането на отлична хигиена на водата при същевременно използване на минимални количества хлорни и други химични препарати.